Isten hozott!

Ne hagyd, hogy a rossz legyőzzön téged; te győzd le a rosszat jóval!

(Róm 12,21)


Elköltöztünk

2015. április 8., szerda

Book Spine Poetry - Hogyan írjunk könyvgerinc költeményt?

Hallottál már a "Book Spine Poetry"-ről?

A "könyvgerinc költészet" során olyan költeményeket hozunk létre, melyeket csak részben alkotunk magunk, inkább már meglévő alapanyagból, azaz könyvcímekből állítjuk össze. A kialakított versek - akár a hagyományos költemények - lehetnek komolyak, lehetnek viccesek.

A Book Spine Poetry eredeti ötlete Nina Katchadouriantól származik. Katchadourian 1993-ban egy fotóművészeti projektbe kezdett, melynek során 3-nál több könyvet helyeztek olyan sorrendbe, hogy mondat vagy történet álljon össze a címeikből. A rendezett könyvek fotói a művész blogjában jelentek meg, később (2013-ban) könyv formájában is napvilágot láttak.

A kép forrása: http://100scopenotes.com/2010/03/05/poetry-friday/

Az ötlet költészethez kapcsolása egy 2009-es blogbejegyzésben történt meg, ahol az olvasókat is buzdították könyvtornyok (költemények) alkotására és a róluk készített fotók elküldésére. 2010-ben a School Library Journal szentelt egy posztot a témának. Ismertették a Book Spine Poetry elvét és kérték az olvasókat, hogy alkossanak költeményeket, majd fotózzák le és osszák meg azokat. Ettől kezdve évenként készítenek válogatást a könyvgerinc költeményekből.

A projekt egyre jobban terjed a könyvtárakban (alkoss, fotózz, posztolj!); a Tumblr-on pedig a #bookspinepoetry taggel keresgélhetünk ebben a témában.

Itt az ideje, hogy végre nálunk, magyar nyelven is meghonosodjon ez a szuper, szórakoztató, gondolkodást fejlesztő ötlet!

Képzeld el, hogy egy asztalnál ülsz, előtted könyvek, rajtuk pedig könyvcímek! Ahhoz, hogy a könyvcímekből költemény legyen, addig válogasd, rendezgesd a könyveket, amíg össze nem áll egy értelmes, jó kis történet, azaz "vers". Aztán építs a könyvekből tornyot akképpen, hogy a gerincen lévő címek olvashatók legyenek!

Például én ezt alkottam 10 könyvből:

Természeti katasztrófák (ebben az esetben ez a cím)

A tengerparton
Kerti virágok,
Állatok a múzeumban,
Ősemlősök
Perugia szűk utcáin,
Liliom és holló
A csillagok útján,
A kisfiú meg az oroszlánok
A kétfejű sas hatalmában.


Gondolom, most már Te is szeretnél egy könyvgerinc költeményt írni! Próbáld ki!

Könyvgerinc költemény alkotásához a legjobb hely a könyvtár, hiszen ott rengeteg könyv közül szemezgethetsz!
Jelölj ki egy nem túl nagy állományrészt a könyvtárban, ahonnan válogathatsz! (Ha az összes könyv között keresgélsz, sosem végzel a verssel!) Sétálj a könyvek között papírral és tollal a kezedben, keress érdekes címeket, írd fel a legjobbakat! (Ha lehet, ne vegyél le minden könyvet a polcról, mert szegény könyvtáros nem győzi majd visszarendezni őket!) Ahogy ízlelgeted a könyvcímeket, remélhetőleg körvonalazódik benned egy érdekes történet.
Ha nagyjából összeállt a költemény, akkor itt az idő, hogy egy asztalra halmozd a köteteket és felépítsd a verstornyodat! Rakosgasd, válogasd, változtasd a könyveket addig, amíg a látvány és a "költemény" megfelelő nem lesz! Ha úgy érzed, hogy valami még hiányzik a tökéletes eredményhez, kérd meg a könyvtárost, biztosan segít egy megfelelő című könyvet találni!

Közeledik a költészet napja, lepd meg magadat és környezetedet egy könyvgerinc költeménnyel!
És kérlek, fotózd le, küldd el az elektronikus postafiókomba! Remélem, összejön egy kis gyűjtemény!

Forrás:
Horan, Molly: Book Spine Poetry. Know Your Meme, Apr 08, 2014. http://knowyourmeme.com/memes/book-spine-poetry(Utolsó letöltés: 2015. április 7.)
Nesbitt, Ken: How to Write Book Spine Poetry. Poetry4kids.com, April 25, 2013. http://www.poetry4kids.com/blog/news/how-to-create-book-spine-poetry/ (Utolsó letöltés: 2015. április 7.)

4 megjegyzés :

  1. Remek ötlet, a mi könyvtárunkban biztosan kipróbáljuk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök! Sok sikert! Nálunk idén is nagyon élvezték a hetedikesek és a nyolcadikosok.

      Törlés
  2. Most próbáljuk ki mi is! Kíváncsi leszek a visszajelzésekre.

    VálaszTörlés